5 myter om styrketræning, der ikke holder

Posted on 3 min read 506 views

I denne artikel gennemgår vi 5 klassiske myter om styrketræning, der bare ikke vil dø. Vi lægger ud med en af klassikerne – window of opportunity. 

Myte 1: ”Du skal have protein 15 min efter træning”

I rigtig mange år har det været kutyme, at du skulle sørge for at få protein i kroppen lige efter din styrketræningssession var afsluttet.

Man talte om et “window of opportunity”, hvor du skulle drikke en protein-shake, så musklerne fik de bedste forudsætninger for at reparere sig selv og vokse – ellers var træningen spildt. 

Nu ved vi, at det i langt højere grad er dit proteinindtag over hele dagen, der er afgørende for din restitution – dvs. også hvad du spiser før træning og heldigvis lukker vinduet ikke 15 minutter efter du har trænet.

Der er derfor ingen videnskabelig grund til, at du skal skynde dig at bælde en proteinshake ude i omklædningsrummet.

Myte 2: ”Mavetræning forbrænder fedtet på maven”

Du husker måske fitness-dvd’erne fra 80’erne, hvor mavebøjninger blev udråbt som genvejen til en flad mave. Faktum er dog, at du ikke kan punktforbrænde fedtet på maven væk ved at træne mavemuskler. 

Det er i øvrigt ikke unikt for maven – du kan ikke i nævneværdig grad punktforbrænde fedt nogen steder på kroppen. Hvis du ønsker synlige mavemuskler er der kun en vej – og det er en lavere fedtprocent. 

En lavere fedtprocent opnår du ved at være i kalorieunderskud, der er ingen andre genveje.

Myte 3: ”Mange gentagelser giver “tonede” muskler”

I samme kategori finder vi myten om, at du kan styrketræne dig til “tonede” muskler ved hjælp af mange gentagelser. Der er kun to ting, der giver dig mere synlige muskler og det er enten en lavere fedtprocent eller større muskler.

Myte 4: ”Ømme muskler er lig med god træning”

Hvis du jager ømme muskler dagen efter din styrketræning, så jager du det forkerte. Ømme muskler er nemlig ikke lig med, at du har haft en god styrketræningssession – blot at du har lavet mere eller andet end du plejer. 

Hvis du aldrig bliver øm kan du med stor sandsynlighed godt presse dig selv mere i din træning, men ømhed bør aldrig være et mål i sig selv.

Myte 5: ”Du må ikke træne med ømme muskler”

Inden for styrketræning er der mange sejlivede myter og en af dem lyder, at du aldrig må træne med ømme muskler og at du skal holde en hviledag efter din styrketræning.

Det er ikke rigtigt. Du bør i stedet zoome ud og se på din samlede ugentlige træningsindsats, så hvis du træner de samme muskler to dage i træk, får du nok mere pause på et andet tidspunkt og kan ved behov lave lidt mere opvarmning på 2. dagen. 

Du kan læse mere om styrketræning og få hjælp af en personlig træner hos Maxer.dk.

 

What do you think?

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

No Comments Yet.