Det kan være lidt svært at lure vejret her først på foråret. Nogle dage skinner solen, og det er det skønneste vejr, og andre dage er det så koldt, gråt og trist, at man skulle tro det var efterår i stedet. Andre dage igen kan der pludselig falde sne og nattefrosten kommer på besøg. Derfor er det også svært at vide, hvornår du skal skifte vinterdækkene på bilen ud med sommerdæk. Du får et par gode råd her.
Indholdsfortegnelse
Hvorfor skal du skifte dæk?
Du skal ikke tage fejl. Sommerdækkene er lige så vigtige at få på om foråret, som vinterdækkene er om efteråret. Det er der mange, der ikke er klar over, og derfor halter det nogle gange lidt med at få skiftet til sommerdæk. Både sommerdæk og vinterdæk er udviklet helt specielt til at kunne yde det bedste i hver deres sæson. De er hver især konstrueret til at styrke sikkerheden på kolde og snefyldte veje og på varme veje. Gummien de er lavet af er forskellig. Vinterdæk er lavet af en blødere gummiblanding end sommerdækkene, fordi den bløde gummi holder sig fleksibel i kulden. På varme sommerveje vil vinterdækkenes bløde gummi derimod blive alt for blød og bilens køreegenskaber forringes. Sommerdækkenes hårdere gummi er perfekt på de varme veje, men bliver alt for hård på kolde veje. Hvilket også forringer bilens køreegenskaber for ikke at tale om bremseegenskaberne. Hårde sommerdæk får slet ikke så godt et vejgreb på kolde veje, som de bløde vinterdæk. Derudover er dækkenes mønster også helt forskelligt og tilpasset nøje efter årstidens vejr.
Hvornår er det bedst at skifte?
I udgangspunktet er det fint at have april som den måned, hvor du går fra vinterdæk til sommerdæk. Selv om det kan ske, at der falder sne i april er det sjældent. Risikoen falder altså for at vejene er glatte på grund af sne og is. Det betyder, at vejene er egnede til sommerdækkene. Nogle bruger den tommelfingerregel, at de skifter dæk i påsken. Men du skal lige huske, at påsken ikke ligger fast. Den kan ligge fra sidst i marts og et godt stykke ind i april. Så bruger du den huskeregel, skal du huske at skyde dækskiftet, hvis påsken falder meget tidligt. Vi skal nemlig et godt stykke ind i april for, at det er så sikkert som muligt at sætte sommerdæk på bilen. Men falder påsken midt i april er fridagene jo en god anledning til at få bilen gjort forårs- og sommerklar.
Tjek regler hvis du skal til udlandet
Skal du køre til udlandet i overgangsperioden mellem vinter og forår skal du huske på, at der er forskellige regler i vores nabolande. I Sverige skal man for eksempel have vinterdæk på bilen frem til d. 31/3, hvis der kommer vintervejr. Så tjek lige, hvad reglerne er for det land, du skal køre til.
Sommerdækkene skal tjekkes efter
Det er ikke altid man lige har tid til eller husker at få tjekket de dæk efter som man tager af bilen. Så husk at tjekke dine sommerdæk efter, inden du skal sætte dem på og gør det i god tid. Ellers risikerer du at stå med det hele klar og så finde ud af, at dækkene er for slidte. Lovgivningen tillader, at du kan slide dine dæk helt ned til en mønsterdybde på 1,6 mm. Det er dog ikke sikkert at køre med, hvis du spørger for eksempel FDM. De mener, at du skal skifte allerede når mønsteret er 3 mm dybt. Det er også en god ide at gå sommerdækkene efter for sten og søm mv., der kan have sat sig fast, da du sidste havde dem på bilen.
What do you think?