Spar på energiforbruget med en varmepumpe

En varmepumpe er i dag et rigtig smart tiltag, så mange også vælger at få installeret i deres bolig. Der findes flere forskellige typer, og det er derfor ikke helt lige meget, hvilken type pumpe du får installeret. Her er det særligt formålet, der er relevant for, hvilken type, du bør anskaffe dig. Er der blot tale om opvarmning af din bolig, så er det eksempelvis muligt at anskaffe en såkaldt luft til luft model. Dette vil vi komme nærmere i denne artikel.

Varmepumpen er yderst effektiv til opvarmning af din bolig

Det virker for nogle uforståeligt, at en varmepumpe kan bruge luften ude fra – både om sommeren og vinteren, og herefter anvende denne luft til opvarmning af et hjem. En varmepumpe er i øvrigt yderst billig i drift sammenlignet med andre opvarmningskilder. Tim Petersson fra varmepumpe-guide.dk, som er ekspert i varmepumper, udtaler, at varmepumpen er en af de mest effektive opvarmningsformer, du kan anvende i dit hjem.

Når effektiviteten af en varmepumpe skal måles, opgøres dette i SCOP (Seasonal coefficient of performance). Hvis en varmepumpe har en SCOP på 1, så betyder dette, at hver gang pumpen anvender én kilowatt el, så produceres der én kilowatt varme. SCOP på 3 betyder så, at der produceres tre kilowatt varme for én kilowatt el. Varmepumper ligger typisk på en SCOP 4 værdi. Der produceres altså fire gange mere varme, end den el pumpen anvender. Dette er uden tvivl meget effektivt.

Hvordan fungerer en pumpe så?

Inde i varmepumpen sendes et kølemiddel ind i en fordamper. Denne fordamper får tilført energi fra en ekstern kilde. Er der eksempelvis tale om en luft til luft varmepumpe, så kommer den eksterne energi fra en udendørs blæser, der er tilkoblet systemet.

Når kølemidlet har fået tilført nogen energi, så sendes den nu let opvarmede luft ind i en kompressor, hvor luften komprimeres. Herefter sendes den opvarmede luft ind i en kondensator, hvor varmen afgives til den indendørs del af varmesystemet.

Dette er en kompliceret proces, og det kræver derfor en håndværker, når du skal have installeret pumpen. På Tim Petterssons hjemmeside, kan du læse meget mere information omkring pumperne, samt dybere forklaringer på, hvordan de forskellige typer af pumper fungerer.

Luft til luft eller luft til vand?

Der findes to meget populære varmepumpesystemer – nemlig luft til luft systemet og luft til vand systemet. En luft til luft pumpe er, som tidligere nævnt, en pumpe, der omdanner luften udefra til varme i huset. Dette er en meget populær pumpe, og langt hen af vejen er denne varmepumpe rigeligt.

Den anden type pumpe er luft til vand pumpen. Denne fungerer stadig ved, at der omdannes luft udefra til varme, men denne gang overføres varmen til et lukket vandsystem, hvor vandet cirkulerer rundt i huset. Denne type varmepumpe er en rigtig god erstatning til det gamle oliefyr, da der som tidligere nævnt er en høj SCOP værdi på varmepumper sammenlignet med andre opvarmningskilder.

Fordelen ved luft til vand systemet er, at der anvendes radiatorer eller gulvvarme til udskillelsen af varmen, hvilket gør det muligt at erstatte eksempelvis det gamle oliefyr. Ifølge tal fra energiministeriet er det muligt at spare hele 40% i driftsomkostninger, hvis du udskifter dit oliefyr med en luft til vand varmepumpe.

Meget store besparelser – koster dog én investering

Det er selvfølgelig en beslutning, der koster penge, hvis du vil investere i en luft til vand varmepumpe. Teknologisk institut har beregnet på denne investering, og det viser sig faktisk, at hvis dit oliefyr går i stykker, og du skal ud i og investere i nyt, så vil du for en merinvestering på ca. 55.000 kr. kunne købe en luft til vand varmepumpe i stedet.

I en 130 kvadratmeter bolig med fire personer beregnede instituttet den årlige kostpris for fire personer i boligen med oliefyret til 22.000 kroner inklusiv service og olie. Den samme varme kostede med varmepumpeanlægget kun 12.000 kr. Dette betyder at merinvesteringen på 55.000 kroner kan tjenes hjem igen på ca. 6 år.

Tænker man over, at et varmepumpeanlæg har en levetid på op til 20 år, så er det en meget fordelagtig investering.

 

Hvad synes du om artiklen? Smid gerne en kommentar :-)

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Der er ingen kommentare endnu. Skal du være den første?