5 grunde til at vælge lejebolig fremfor ejerbolig

ANNONCE

Hvis du overvejer at købe din egen bolig, er det en god idé at tænke dig om en ekstra gang. Du skal være meget opmærksom på årsagerne til dit ønske om at købe. Man hører ofte, at det er en investering at købe egen bolig, men det er ikke nødvendigvis den bedste investering. Med andre ord er det vigtigt, at du ikke bare køber din egen bolig, fordi andre i din familie og vennekreds har købt bolig.

Der er mange grunde til at vælge en lejebolig fremfor en ejerbolig, og herunder kan du læse de 5 primære grunde.

1. Du kan investere dine penge bedre 

Mange folk betragter et boligkøb som en investering, og det er et krav, at man som minimum skal kunne betale 5% af boligens værdi kontant, men mange vælger at lægge et større beløb. Hvis du vil købe en bolig til 3 millioner, skal du for eksempel lægge 150.000 kroner, og det er endda kun minimumsbeløbet. Derudover skal du også betale afdrag til bank- og realkreditlån, og der er naturligvis renter på disse lån.

I en lejebolig skal du kun betale et depositum og måske forudbetalt leje. Dette er markant billigere end udbetalingen til dit hus, og derfor har du mulighed for at investere dine penge et andet sted – for eksempel i aktier eller obligationer. Denne investering har potentiale til at give et større udbytte – især hvis du også investere de penge, som du ellers ville have brugt på lånets renter.

Generelt er en tommelfingerregel, at du ikke bør købe en bolig, hvis du planlægger at bo der i mindre end 5 år.

2. Du har større økonomisk fleksibilitet

Når du køber en bolig, så binder du samtidig dine penge i fast ejendom. Det gør din økonomi mindre fleksibel, og du kan stå i store problemer, hvis du pludselig får brug for dine penge. 

Ved at investere dine penge i aktier eller obligationer kan du opnå en større økonomisk fleksibilitet, for du har i mange tilfælde mulighed for at få dine penge udbetalt på få timer. 

3. Du kan hurtigt flytte til en ny bolig

Livet kan være uforudsigeligt, og du kan pludselig få behov for at skifte bolig. Du kan for eksempel risikere at få arbejde i en anden del af landet, og det kan være vanskeligt at få solgt en ejerbolig med kort varsel, hvis du ikke vil miste penge på salget.

Omvendt er det muligt at finde lejeboliger forskellige steder i landet. I de fleste tilfælde er der 3 måneders opsigelse på en lejebolig, så du kan hurtigt flytte til en anden del af landet.

En lejebolig er også fleksibel, hvis du bare vil flytte til et andet sted i din nuværende hjemby. Hvis du ikke er tilfreds med noget i forhold til din lejebolig, er det nemt at finde en ny bolig, som lever op til dine krav. Denne luksus har du ikke ved en købebolig, hvor du må acceptere alle fejl og mangler, som du måske først opdager efter købet.

4. Du har mindre ansvar 

Ejerskab af en bolig er et stort ansvar, for du er selv ansvarlig for alt vedligehold. Det kan betyde mange timers ekstra arbejde for at undgå at boligen forfalder.

I en lejebolig har udlejer ansvar for det meste vedligehold. Det er en stor luksus, for du kan altid kontakte udlejeren, hvis der er problemer. I mange tilfælde vil der også være en vicevært, som du kan hente hjælp ved i løbet af dagen, hvis der skulle være mindre problemer.

De fleste lejer lejligheder, men du kan også vælge at leje et parcelhus. Du skal dog huske på, at med et lejet parcelhus får du også en del havearbejde. Mange lejligheder har et fælles grønt område, som du kan nyde om sommeren uden at skulle vedligeholde det. 

5. Der er færre uforudsete udgifter

Der er færre uforudsete udgifter ved at bo i en lejebolig, hvilket også hænger sammen med, at udlejer har ansvaret for meget vedligehold. Du må dog ikke glemme, at dette ansvar også dækker de meget store og dyre renoveringer som for eksempel udskiftning af tag.

I din egen bolig kan du risikere at blive overrasket af meget store og uforudsete udgifter, som ikke kan vente. Dette skal også regnes med, når du overvejer om det er bedst at investere dine penge i en ejerbolig eller i aktier som nævnt i punkt ét. 

Se her, hvis du vil læse mere om fordelene ved at vælge en lejebolig fremfor at købe eget hus.

Hvad synes du om artiklen? Smid gerne en kommentar :-)

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Der er ingen kommentare endnu. Skal du være den første?