Hudkræft: disse ting du skal holde øje med

 

Hudkræft er desværre en udbredt kræftsygdom mellem mange danskere. Selvom hudkræft som oftest kan helbredes efter kort tid, er det vigtigt, at man holder øje med de forskellige tegn, der kan være på sygdommen. Når man at opfange hudkræft i opløbet, er der stor sandsynlighed for, at behandlingen bliver kortere. Der er flere forskellige ting, du især skal holde øje med, når det kommer til hudkræft. Fire af disse ting får du en oversigt over herunder.

Sår, der ikke heler

Det er generelt vigtigt, at du holder et godt øje med din hud og dens trivsel. Din hud kan fortælle dig en masse om dit helbred, og er du ekstra opmærksom, vil du kunne opfange flere forskellige sygdomme, inden de for alvor tager fat. En af disse sygdomme er hudkræft. Et typisk symptom på hudkræft er sår, der ikke heler. Har du et enkelt sår, der er langsomt om at hele, er der som udgangspunkt ingen grund til bekymring. Alle kroppe er forskellige, og nogle er længere om at hele end andre. Oplever du dog flere forskellige sår, der ikke heler, kan det være en god ide at søge læge, da dette kan være et symptom på hudkræft.

Voksende knuder

Et andet symptom på hudkræft er voksende knuder på huden. Her er der ikke tale om små knopper, men i stedet små knopper, der på kort tid udvikler sig til store og ømme knuder, der fylder på kroppen. Du skal især være opmærksom på, om knuden væsker eller bløder. 

Generelle råd

Der findes forskellige former for hudkræft. Den mest almindelige hudkræft i Danmark er basalcellekræften. Denne form for hudkræft opstår ofte hos mennesker, der bruger meget tid i solarie, eller som er meget eksponeret for solen. Denne kræfttype forekommer oftest som knuder på enten nakken, i ansigtet, omkring ørene eller på brystet. Hvis du ønsker at undgå hudkræft helt og aldeles, kan det altså være en god ide at overveje, hvor meget du opholder dig i den naturlige sol samt den kunstige sol som eksempelvis solarie. 

Står du i en situation, hvor du før har været udsat for strålebehandling, er det en god ide at holde øje med forandringer i huden. Folk, der har været udsat for stråler, har nemlig større sandsynlighed for at udvikle hudkræft. Lægger du mærke til hud forandringer som eksempelvis tidligere nævnte sår og knuder, er det vigtigt, at du søger læge. 

Hvad synes du om artiklen? Smid gerne en kommentar :-)

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Der er ingen kommentare endnu. Skal du være den første?