Denne japanske slibesten holder dine knive barberbladsskarpe

Et par gode køkkenknive er et must i enhver mands hjem. Til at holde disse køkkenknive skarpe er en slibesten det oplagte valg. Hvis du har ingen eller lille erfaring med brug af slibesten, kan det være svært at vælge den rette slibesten til dit køkkken, ligesom det kan være svært at vide hvordan du bruger og vedligeholder den korrekt. Derfor har vi lavet denne guide som tager dig fra A-Z i hvad du skal vide omkring slibestene. Først vil du lære at træffe det helt rette valg hvis du skal ud og købe en slibesten. Herefter vil du lære det grundlæggende omkring brugen af en slibesten. Enjoy!

Vælg den rette slibesten til dine knive

Den første opfordring og anbefaling vi vil komme med er: Gå ikke på kompromis når du skal købe slibesten. Gå ikke ud og køb en billig slibesten hos et supermarked eller anden butik som ikke har forstand på sagerne. Køb i stedet for en ægte japansk slibesten i høj kvalitet. Det vil dine knive blive glade for i det lange løb. Her giver vi vores bud en slibesten som vi mener er blandt de bedste bud på en god japansk slibesten i høj kvalitet til en fornuftig pris.

Cibumic slibesten 3000 / 8000 inkl fod

Japansk slibesten

Pris: 495 kr / KØB HER

Cibumic slibesten er af høj kvalitet og produceres på en fabrik der er specialiseret i slibeudstyr. Denne slibesten er af høj kornstørrelse og dermed det bedste bud hvis du ønsker at dine knive bliver barberbladsskarpe. Det er en dobbeltsidet japansk slibesten hvor korn 3000 bruges til det grovere arbejde med at slibe kniven skarp mens korn 8000 siden er til finjustering og for at give den ultimative skarphed. Med denne Cibumic slibesten får du ikke dine knive meget skarpere! Det er en Japansk vådslibesten som dermed skal ligge i vand i et par minutter før brug. Gummifod medfølger så stenen ligger godt og stabilt når der skal slibes. Den er nem at håndtere og slibes ikke skæv. Det oplagte valg og et af de bedste bud på markedet hvis du er på udkig efter en god slibesten.

Hvad er en slibesten lavet af

Der findes forskellige typer af slibesten som er lavet af forskelligt materiale. De bedste slibesten og det du bør gå efter, er dem som er lavet i materialet Corundum.

Valg af korn

Når du skal købe en slibesten kan du vælge mellem forskellige kornstørrelser. Hvilken kornstørrelse du skal vælge afhænger af hvilket resultat du ønsker at opnå for dine knive. For at forstå kornstørrelsen skal man vide, at jo lavere et korn tal jo grovere er slibestenen. Omvendt jo højere et tal jo finere. En god slibesten vil ofest have 2 sider med forskellig kornstørrelse. Det betyder, at du kan starte med at slibe din kniv på de grove korn for at gøre forarbejdet med at gøre din sløve kniv skarp, hvorefter du kan afslutte med at forfine skarpheden på en finere kornstørrelse. Jo grovere korn jo mere materiale fjerner man fra kniven. Hvilket korn du bør vælge afhænger altså af hvilket resultat du vil opnå for dine knive. Altså hvor skarpe du vil have dem, samt hvor lang tid siden du sidst har slebet dem.

Sådan bruger man en slibesten

Det første man skal gøre inden man går i gang med at slibe sine knive er at ligge slibestenen i en skål med vand i et par minutter for at lade den suge vandet. Herefter placerer man slibestenen i den gimmifod der medfølger, så man forhindre slibestenen i at glide under slibning. Med én hånd tager du fat om kniven ved håndtaget og holder knivsæggen imod slibestenen. Det anbefales at man holder kniven i en vinkel på ml. 15°-30°. Den anden hånd bruger du til at stabilisere kniven og sørge for den forbliver i disse grader. Med et moderat tryk trækker du knivbladet tilbage og tværs over slibestenen i en glidende bevægelse. Sørg for at kniven har kontakt med stenen under hele den glidende bevægelse for at undgå at slibe skævt.

Se denne video for at se hvordan man sliber en kniv på slibesten

Hvor tit skal man slibe sin kniv

Hvor ofte du bør slibe din kniv afhænger først og fremmest af hvor ofte du bruger din kniv. En ny kniv begynder allerede at gradvist at blive sløvere og sløvere allerede efter første brug. Kvaliteten af din kniv er naturligvis også en faktor for hvor ofte den skal slibes. Knive af høj kvalitet som er lavet med hårdere stål har behov for at blive slebet mindre end lidt billigere knive. Derfor holder lidt dyre kvalitetsknive som regel også længere. For at forlænge holdbarheden på din kniv anbefales det altid at man ikke skære ned i hårde overflader, men at man holder sig til et blødt underlag af enten træ eller plastik. Ved regelmæssig brug af din kniv bør den slibes omkring én gang om måneden for at du altid har oplevelsen af en god og skarp kniv. Men det er en balance og et temperamentsspørgsmål. Hvis du sliber din kniv for meget vil det forkorte knivens levetid.

Tilmeld dig, så du ikke går glip af nye artikler

Tilmeld dig med din e-mail adresse og vær den første til at modtage nye artikler!

Hvad synes du om artiklen? Smid gerne en kommentar :-)

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Der er ingen kommentare endnu. Skal du være den første?