5 lokalopgør du bare skal opleve!

Posted on 4 min read 2471 views

Nogle kampe viser bare, at sport er mere end blot et spil. Følelserne kan være store, idet der er lige så stor og bred en historie udenfor banen, som der er på den. Disse opgør har lidt hver deres eget liv og identitet. Set udefra så er disse kampe bare noget af det bedste underholdning, som man kan få indenfor sportens verden.

Men hvilke skal man se og opleve? Vi giver dig her fem bud på lokalopgør, som du bare skal opleve!

The Old Firm

Rangers vs. Celtics. Et lokalopgør af dimensioner næppe ses lige. Selvom den sportslige rivalisering mellem de to Glasgow-klubber ”kun” går tilbage til godt 1890 og den skotske fodboldligas grundlæggelse, så er det et lokalopgør med godt 500 års forhistorie.

Der er foruden det sportslige også religion og politik med i dette lokalopgør, når protestantiske Glasgow Rangers møder katolske Celtics. Dertil kommer, at de to Glasgow-klubber har delt over 100 af de skotske fodboldmesterskaber mellem sig, så det er simpelthen et lokalopgør, der indeholder alt – og mere til.

Skærer man det helt ind til benet, så er The Old Firm i den grad et bevis på, at de problemstillinger som Reformationen satte i gang tilbage i 1517 stadig lever i sportens verden i 2019.

Superclasico

Tag de vildeste europæiske lokalbrag i europæisk fodbold – og læg så lidt til, så har du Superclasico – lokalbraget mellem de to Buenos Aires-klubber, River Plate og Boca Juniors.

Du skal nok tage dine sikkerhedsmæssige forbehold, hvis du tager turen til Argentina for at overvære dette lokalopgør. Hvor vildt det går for sig? Siden det første møde i 1913 har Superclasico budt på alt fra stadionkatastrofer til, at den anden finalekamp i 2018-udgaven Copa Libertadores (den sydamerikanske udgave af Champions League) flyttes til Madrid (som i Madrid i Spanien), som et resultat på Boca Juniors spillerbus op til den anden finalekamp.

Det er uden tvivl et af de vildeste lokalopgør indenfor sport – overhovedet. Netop det gør det til så unik en oplevelse.

Derby Della Capitale

Det måske største lokalopgør i fodboldglade Italien er, når AS Roma og bysbørnene fra SS Lazio tørner sammen i den italienske hovedstad. Lokalopgørets intensitet bliver kun bedre ved, at de to klubber begge har til huse på Stadio Olimpico – der snart fejrer sin 100 års fødselsdag.

Derby Della Capitale stammer helt tilbage fra 1927, hvor Lazio som den eneste Rom-klub takkede nej tak til at blive en del af sammenslutningen AS Roma. Da Italo Foschi igangsatte denne sammenslutning var det på opfordring af den fascistiske diktator, Benito Mussolini, med henblik på at få et hold i Rom, der kunne tage kampen op med de norditalienske klubber. Det var dog en anden facist, Giorgio Vaccaro, der holdt Lazio ude af sammenslutningen.

De to klubber har i dag hver deres ende af Stadio Olimpico – Roma den sydlige og Lazio den nordlige. Opgørene er siden blev kendt for både den fanatiske stemning, men har gennem årene også dannet rammerne om både dødsfald, fanoptøjer og ekstreme politiske holdninger. Især når Lazios ekstreme ”ultras” folder sig ud med racistiske og fascistiske holdninger.

Det interkontinentale Derby

Et lokalopgør med klubber beliggende i hver sin verdensdel. Den er god nok. Det interkontinentale Derby har sine rødder i Istanbul. Lokalopgøret mellem Galatasaray og Fenerbache var tæt på aldrig at udvikle sig til et lokalopgør, da de to klubber i tidernes morgen arbejdede på at slå sig sammen, indtil Balkankrigene kom i veje.

Siden har det udviklet sig til et lokalbrag over to kontinenter, idet Bosporus-strædet adskiller de to naboklubber. Galatasaray har hjemsted i den europæiske del af Istanbul, mens Fenerbache har i den asiatiske del. Det betyder, at opgørene foruden de sportslige aspekter også inkluderer en voldsom fanrivalisering, der kommer til udtryk både på og udenfor banen – og også udenfor stadion, idet opgøret også indeholder en masse aspekter knyttet til de den geografiske placering på hver sin siden af Bosporus-strædet.

The Merseyside Derby

Vi kommer ikke udenom det. The Merseyside Derby mellem Liverpool FC og Everton FC er på mange måder et ikonisk lokalopgør, som engelske fodboldfans uden tvivl skal opleve – om ikke andet så for stemningen, når de to Liverpool-klubber mødes.

Selvom Anfield Road i dag er kendt som Liverpool FC’s ikoniske hjemmebane, så var det faktisk Everton FC, der først spillede på stedet. Ovenpå uenigheder omkring Anfield-grunden rykkede Everton videre til Goodison Park. Et tomt Anfield skulle bruge et hold til at spille på banen – og Liverpook FC var født – det samme var en rivalisering mellem de to Liverpool-klubber.

The Merseyside Derby har lidt i stil med Derby Della Capitale den udfordring, at lokalrivalernes interne dyst om titler mangler. Men det gør ikke stemningen dårligere.

Hvilket er det vildeste lokalopgør du har oplevet?

What do you think?

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

No Comments Yet.